O comisie a Camerei Reprezentanților va introduce miercuri în dezbatere un proiect de lege care prevede interzicerea achizițiilor de drone chineze de către agențiile guvernamentale din Statele Unite, deși inițiativa ar putea întâmpina opoziție în Senat, unde eforturile precedente au fost blocate de grupurile de lobby.
Congresmanul republican Mike Gallagher, președintele Comisiei privind Afacerile Chinei, și Raja Krishnamoorthi, un politician democrat, au anunțat că vor prezenta miercuri proiectul Legii privind Securitatea Dronelor, conform cotidianului Financial Times.
Acțiunea se înscrie în eforturile membrilor Camerei Reprezentanților de a bloca utilizarea tehnologiei chineze în moduri care, potrivit criticilor, ar putea submina securitatea națională a Statelor Unite.
O inițiativă paralelă a fost anunțată în Senat de politicianul democrat Mark Warner, președintele Comisiei pentru Informații, și de colegul republican Rick Scott.
Proiectele de lege nu conțin referiri specifice privind interzicerea achizițiilor de la companii chineze, dar inițiativele vizează grupul chinez DJI, cel mai mare producător de drone comerciale din lume. De asemenea, este vizată compania chineză Autel, care are o cotă de vânzări de 7,8% pe piața din SUA, pe locul doi după DJI, care are o cotă de 58%, potrivit analistului David Benowitz.
”Partidul Comunist chinez utilizează ca armă monopolul pe piața dronelor, restricționând exporturile spre Ucraina, în timp ce grupul Hamas folosește dronele pentru a comite atacuri teroriste. Acest proiect va interzice Guvernului federal să folosească dolari ai contribuabililor americani pentru a achiziționa astfel de echipamente din state precum China, pentru a nu mai susține comportamentele cu impact negativ ale Chinei, care generează amenințări de securitate națională pentru Statele Unite și pentru aliații SUA. Este imperativ ca membrii Congresului să aprobe acest proiect, pentru a proteja interesele SUA și securitatea rețelelor naționale de aprovizionare”, afirmă congresmanul republican Mike Gallagher.
În ultimii ani, Senatul SUA nu a reușit să adopte proiecte similare, din cauza eforturilor grupurilor de lobby.
Grupul chinez DJI a anunțat că se opune reglementărilor care ”ar limita opțiunile pe piețe și ar interzice achizițiile pe criterii referitoare la țara de origine”.
Ambasada Chinei a cerut Statelor Unite ”să abandoneze mentalitatea specifică Războiului Rece și conceptul acțiunilor cu miză zero, să nu mai amplifice «teoria amenințării chineze» și să nu mai obstrucționeze activitățile companiilor chineze”.
Foto: Profimedia
Citește și:
Casa Albă: Joe Biden se va întâlni cu președintele Chinei, Xi Jinping, în SUA